2033'e kadar bir daha görünmeyecek... Mars ve Jüpiter o tarihte gökyüzünde dans edecek


Yayınlama: 1 ay önce

Son güncelleme: 1 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Bu hafta Mars ve Jüpiter, gökyüzünde 2033'e kadar bir daha bu kadar yakın görünmeyecek. Göz kamaştıran bu nadir astronomik olayı kaçırmamak için erken kalkmaya hazırlıklı olun.

Bu hafta, gökyüzünde nadir ve muhteşem bir olay gerçekleşecek. 14 Ağustos Çarşamba günü, Mars ve Jüpiter, gökyüzünde sadece 0.3 derece aralıkla birbirlerine çok yakın görünecek. Bu olağanüstü yakın geçiş, gökyüzü gözlemcileri için eşsiz bir fırsat sunuyor, çünkü benzer bir olayı bir daha görmek için 2033 yılına kadar beklemek gerekecek.

Peki bu kavuşum tam olarak ne anlama geliyor? Astronomide, iki gök cisminin gökyüzünde birbirine yakın geçişine " kavuşum " denir. Gezegenler mükemmel bir düzlemde hareket etmedikleri için, bu tür kavuşumlar sırasında gezegenler genellikle birbirlerini engellemezler. Bunun yerine, her geçişte aralarındaki mesafe biraz farklılık gösterir. 2020 yılında Jüpiter ve Satürn'ün kavuşumu gibi, bu yakın kavuşum da teleskopla izlenmesi gereken muhteşem bir manzara sunuyor. Tam dolunayın genişliği 0.5 derece olduğundan, bu kavuşumu izlemek için Ay'ı bütünüyle yakalayan bir görüş alanı yeterli olacak. Ancak, çıplak gözle bile Mars'ın kırmızı tonu ile Jüpiter'in beyazı arasındaki kontrast etkileyici olacak. Mars'ın parlaklığı zaman zaman değişse de, bu iki gezegen bulutsuz bir gökyüzünde hemen hemen her yerden görülebilecek kadar parlak olacak.

Bu olayı en iyi şekilde izlemek için, astronomik alacakaranlıktan önce uyanmanız gerekecek. Ne yazık ki, bu kavuşum çoğu yerde akşam saatlerinde izlenemeyecek. Gezegenler, bulundukları yere göre gece yarısı ile sabah 3 arasında doğacak. Yani, bu nadir olayı gözlemlemek için erken uyanmanız gerekecek.

Mars ve Jüpiter'in bu kadar yakın bir kavuşumu her iki yılda bir gerçekleşse de, son kavuşum daha uzaktı ve sadece sabah gökyüzünde gözlemlenebilmişti. Bir sonraki bu kadar yakın kavuşum için ise 2033 yılına kadar beklememiz gerekecek. Bu yüzden, 14 Ağustos'ta gözlerinizi gökyüzüne dikin ve bu nadir ve muhteşem gök olayını kaçırmayın.

Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

jüpiter satürn kavuşum